Alliade Zorggroep
Samen doen wat wél kan
De Omswaai
  • 26062017Teamhorsthuis_JHO9016.jpg

    Wij bieden een veilig en aangenaam thuis bij onvoorziene omstandigheden

  • 26062017Teamhorsthuis_JHO8879.jpg

    Samen werken we aan stabiliteit en ontplooiing in een rustgevende omgeving

Veelgestelde vragen (FAQ)

FAQ.png

Op deze pagina vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen (Frequently Asked Questions, FAQ) die het team van de Omswaai ontvangt. Mocht uw vraag er niet bij staan, neem dan vooral contact met ons op.

Wat betekent het wanneer ik word opgenomen in een gesloten afdeling?

Wanneer je wordt opgenomen in de Omswaai kan dit vrijwillig zijn. Ook zijn er situaties waarbij patiënten gedwongen worden opgenomen in onze kliniek.

Vrijwillige opname
Het kan zijn dat je vrijwillig bent opgenomen, maar dat het beter voor jouw veiligheid is, dat je wordt opgenomen op een gesloten afdeling. Dit betekent dat de deuren van de afdeling op slot zitten en je niet zomaar naar buiten kunt. Als je naar buiten wilt, kun je de begeleiding vragen om samen met jou naar buiten te gaan. Er is wel altijd de mogelijkheid om naar de tuin van de afdeling te gaan.

Elke patiënt maakt tijdens het opnamegesprek afspraken over de vrijheden die je hebt. Bijvoorbeeld wel of niet alleen naar buiten. 

Gedwongen opname
Het kan voorkomen dat je niet vrijwillig bent opgenomen. Je hebt bijvoorbeeld een IBS (in bewaringstelling) of een RM (rechtelijke machtiging). Dit betekent dat er voor jou is besloten dat het beter is dat je wordt opgenomen. Wanneer je dan wordt opgenomen, worden er afspraken gemaakt over jouw vrijheden. Wanneer je een IBS of een RM hebt, zul je meestal tijdens de eerste periode veel worden begeleid. Ben je al wat langer bij ons, dan kijkt de behandelaar of je meer vrijheid aankan en of je weer zelfstandig dingen mag ondernemen.

 

 

Wanneer zijn de bezoektijden?

Binnen de Omswaai hebben we geen vaste bezoektijden. Wanneer iemand bij jou langs wil komen, dan is dat mogelijk. Wel is het verstandig de afspraak zo te plannen dat deze niet op het moment is dat jij naar therapie gaat of aan het werk bent.

Het is daarom verstandig dat degene die bij jou op visite wil komen van te voren even een afspraak maakt.

Krijg ik een eigen kamer?

Ja, wanneer je bij de Omswaai komt krijg je een eigen kamer. Iedere kamer heeft een eigen douche en toilet. Ook staat er een bed, een stoel en een tafeltje.

Welke spullen mag ik meenemen?

Je mag je eigen spullen meenemen. Dat is wel zo fijn. Op deze manier voel je je sneller thuis in jouw nieuwe omgeving. Heb je een fijn kussen, aangenaam dekbed of knuffels? Breng deze dan gerust mee. Wanneer je houdt van een muziekje of graag film kijkt, dan is het prima wanneer je jouw radio en/of  televisie meebrengt. Zorg ook voor voldoende kleding, zodat je tijdens jouw verblijf in de Omswaai de outfit van jouw keuze kunt dragen.

Heb je speciale wensen? Laat het ons weten.

Hoe lang moet ik blijven?

Dat verschilt per patiënt. Soms duurt het 3 weken. De andere keer een paar maanden. Dit hangt helemaal af van jouw situatie en hoe het gaat met jouw behandeling in kliniek de Omswaai. In het begin bespreken we elke 3 weken de stand van zaken. Daarna om de 6 weken. De vragen die worden gesteld zijn:

  • Hoe verloopt de behandeling?
  • Zijn de doelen gehaald?
  • Waar moet nog aan worden gewerkt?

In dit overleg wordt besloten of je nog even moet blijven in de Omswaai of dat je je doelen hebt bereikt. In overleg plannen we dan een datum zodat je weer naar je eigen huis kunt gaan.

Hoe ziet het dagactiviteiten aanbod eruit?

Kliniek de Omswaai biedt een grote variatie aan dagactviteiten. Voor een beschrijving van de activiteiten verwijzen wij naar onze pagina Ons activiteitenaanbod.

Mogen familieleden mij ophalen voor een uitje?

Wanneer je graag een keer opgehaald wilt worden, dan moet dit even besproken worden met jouw  behandelaar. In overleg wordt gekeken of een uitje binnen de behandeling past.

Mag ik zelf kiezen wat ik ga eten?

In kliniek de Omswaai eten we 's morgens en 's middags brood. ’s Avonds eten we warm. Dit doen we zoveel mogelijk samen. Ook het bereiden van de maaltijd doen we als team. Vind je iets niet lekker of smul je juist van bepaalde dingen? Geef het aan! Samen houden we hier dan rekening mee.

Lekkere trek? In overleg mag je, eventueel met jouw begeleider, naar de winkel om wat lekkers te halen. Je moet deze extra aankopen wel zelf betalen.

Mag ik roken in de kliniek?

In kliniek de Omswaai mag niet worden gerookt. Maar de kliniek heeft een grote tuin waar je gerust een sigaretje mag opsteken.

Mag ik televisie kijken?

Jazeker! Je mag tv kijken op je eigen kamer. Houd je van wat gezelligheid om je heen, dan ben je ook van harte welkom om in de gezamenlijke woonkamer bijvoorbeeld een filmpje of serie te kijken.

 

Mag ik een huisdier meenemen?

Wanneer het binnen jouw behandeling past, dan mag je jouw huisdier meebrengen naar kliniek de Omswaai. Bespreek dit van te voren met ons team.

Hoe groot zijn de groepen met patiënten?

Kliniek de Omswaai heeft twee afdelingen met groepjes van vier, een afdeling met vijf en een afdeling met drie patiënten.